‍
‍Etnische discriminatie: een onzichtbare maar zeer sterke barrière
‍
Op de Belgische arbeidsmarkt worden jongeren met een migratieachtergrond geconfronteerd met verschillende moeilijkheden, waarvan discriminatie er één is.
Van de 7.800 jongeren die sinds de start van DUO for a JOB het programma hebben gevolgd, geeft één op de tien aan slachtoffer te zijn van discriminatie bij  aanwerving. Maar dit cijfer is wellicht een onderschatting. Structurele discriminatie blijft vaak onzichtbaar of moeilijk te identificeren voor de betrokkenen, waardoor het gevecht tegen deze ongelijkheid des te complexer wordt.
‍
De cijfers bevestigen echter deze blijvende ongelijkheid:
- Een persoon die in België geboren is, heeft 18% meer kans om aangenomen te worden dan iemand die in het buitenland geboren is.
- In 2024 ontving Unia - het Interfederaal Centrum voor Gelijke Kansen en Diversiteit - 643 meldingen van raciale discriminatie, waarvan 30% betrekking had op toegang tot werk.
- Het tewerkstellingskloof tussen in België geboren mensen en mensen die in het buitenland zijn geboren, blijft één van de hoogste in Europa.
‍
Naast directe discriminatie zijn er andere obstakels die de toegang tot werk voor jongeren met een migratieachtergrond bemoeilijken: taalkennis, de erkenning van diploma’s, het gebrek aan een professioneel netwerk of de onbekendheid met de arbeidsmarktcodes. Deze vaak onzichtbare drempels dragen bij aan het in stand houden van systematische ongelijkheden en beperken de toegang tot een duurzame job op maat van ieders talenten.
‍
Mentoring: een hefboom tegen etnische ongelijkheid op de arbeidsmarkt
Tegen deze ongelijkheid biedt mentoring een concrete en menselijke oplossing. DUO for a JOB brengt jongeren met een migratieachtergrond in contact met ervaren mentoren van 50 jaar of ouder, die actief zijn in dezelfde beroepssector. Dit model van persoonlijke begeleiding is gebaseerd op een eenvoudig principe: het delen van ervaring, een steunfiguur en toegang tot een professioneel netwerk kunnen het carrièrepad van een werkzoekende jongere ingrijpend veranderen.
‍
De daarvan impact is meetbaar. Jongeren die begeleid worden door DUO for a JOB hebben twee keer zoveel kans om binnen het jaar na hun programma een job, stage of opleiding te vinden. Deze begeleiding stelt hen niet alleen in staat de arbeidsmarkt beter te begrijpen, maar versterkt ook hun zelfvertrouwen en biedt toegang tot kansen die vaak buiten bereik liggen zonder een sterk netwerk.
‍
Mentoring heeft ook impact op de manier waarop we anderen zien. Door een vertrouwensband te creëren tussen mensen van verschillende generaties en culturen, helpt het stereotypen te verminderen en versterkt mentoring de sociale cohesie. Uitwisseling via mentoring wordt zo een krachtig instrument voor verandering, zowel op individueel niveau als in de bredere samenleving.
‍
Vooroordelen doorbreken: Aminata's verhaal
‍
„Ik had het gevoel dat ik tientallen cv's voor niets stuurde. Ze zeiden dat ik een goed profiel had, maar ik kreeg nooit een reactie.”
‍
Aminata, 24 jaar, startte met DUO for a JOB na maanden vruchteloos zoeken naar een job. Deze ervaring, die door veel jongeren met een migratieachtergrond wordt gedeeld, illustreert het gevoel van machteloosheid tegenover een systeem dat lijkt te functioneren met twee snelheden.
Dankzij haar mentor leerde Aminata hoe ze haar vaardigheden beter kon presenteren, haar cv kon afstemmen op de verwachtingen van Belgische recruiters en gebruik kon maken van het professionele netwerk van haar mentor. Het resultaat: een stage van drie maanden bij een bedrijf, wat resulteerde in een vaste job. “Wat mijn mentor mij gaf, is meer dan een advies. Hij gaf me vertrouwen en opende deuren voor mij.”
Dit soort verhalen toont dat het probleem niet ligt bij de vaardigheden of motivatie van jongeren met een migratieachtergrond, maar in de structurele obstakels die hun toegang tot werk beperken. Het doorbreken van dit glazen plafond vraagt een actie en bewustwording op alle niveaus van de samenleving.
‍
DUO for a JOB: een oplossing die werkt
‍
Het bevorderen van inclusie is niet alleen een kwestie van sociale rechtvaardigheid, maar ook een belangrijke economische hefboom. Een meer inclusieve arbeidsmarkt verkleint de werkloosheid, versterkt de sociale zekerheid en stimuleert economische groei. Het talent is er, maar wordt te vaak onderbenut door uitsluitingsmechanismen die diepgeworteld zijn in onze samenleving.
‍
Wil je samen met ons bouwen aan een meer inclusieve arbeidsmarkt? Neem contact met ons op: we bespreken het graag!
‍