MENU

  • fr
  • nl
  • en
  • Ze heten Siham, Gebril, Ibrahima, Gitana en Dieuleveut.

    Zij zijn jong en zitten boordevol vaardigheden, potentieel, en ervaring. Die willen ze maar al te graag inzetten om hun steentje bij te dragen aan het sociale en economische leven.

    Ondanks hun verschillende profielen en verhalen hebben ze één ding gemeen: ze krijgen te maken met obstakels op hun zoektocht naar werk, omdat ze jong zijn en een migratieachtergrond hebben. Toch blijven ze vastbesloten om hun plaats te vinden en hun dromen na te jagen!

    België streeft naar een werkzaamheidsgraad van 80% tegen 2030. Om dit ambitieuze doel te bereiken is de integratie van jongeren van buitenlandse afkomst op de arbeidsmarkt een belangrijke hefboom. In 2020 concludeerde de Nationale Bank van België dat de migratiestromen van de afgelopen vijf jaar een positieve impact hebben gehad op het Belgische bruto binnelands product (bbp). Hun bijdrage hangt echter sterk af van de mate waarin migranten toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. In de privé-sector werd het verband tussen de financiële prestaties van een bedrijf en de diversiteit van het bedrijf al langer gelegd.

    Wat als we onszelf niet langer beroven van deze fantastische bron van creatieve en productieve energie? Wat als we al onze jongeren toekomstperspectieven zouden bieden? Wat als we een toekomst zouden creëren waarin iedereen een plaats heeft, ongeacht leeftijd, afkomst of religie?

    We kunnen een einde maken aan de structurele ongelijkheid waarmee de jongeren al heel lang te maken krijgen. Naar hen luisteren is de eerste stap naar verandering! Wil je meer doen, bekijk dan onze aanbevelingen in ons ervaringsverslag.

    Ibrahima

    “Mijn naam is Ibrahima, ik kom uit Guinee Conakry, sinds mijn kindertijd droomde ik ervan om telecommunicatie te doen.”

    In deze aflevering vertelt Ibrahima het verhaal van zijn gedwongen vertrek uit Guinee, zijn aankomst in Brussel in mei 2016, en zijn sterke verlangen om zijn droom eindelijk te verwezenlijken … en vervolgens, de obstakels die zich voordeden. Hoe geraak je eruit? Hoe begrijp je de grote administratieve wirwar? Hoe vind je eindelijk je plaats?

    “Er waren heel veel dingen die ik niet wist, het werkt allemaal niet zoals thuis… Als je rechtstreeks naar een ander land komt, zie je alles blauw voor je. Je hebt iemand nodig die je uitlegt hoe het werkt, want het zijn twee totaal verschillende werelden.”

    Sihame

    “Ik heb me gerealiseerd dat ik bereid ben om werk aan te nemen onder mijn niveau, ik wil gewoon werken en ervaring opdoen…”

    Voor Sihame, die een masterdiploma op zak heeft en enorm vastberaden is, had alles van een leien dakje moeten gaan. En toch… In deze aflevering vertelt ze over de vele obstakels die haar ambities in de weg hebben gestaan en haar zelfvertrouwen hebben aangetast.

    “In onze families werd ons gezegd: ‘je moet meer doen dan de anderen, je moet harder werken dan de anderen’… Maar we geloofden hen niet, we waren naïef!”

    Dieuleveut

    “We hebben gestudeerd, we houden van dit land. Dit is mijn tweede land, ik wil op de één of andere manier deelnemen aan de ontwikkeling van dit land. Op een manier kunnen we niet geven wat we in petto hebben.

    Dieuleveut moest zijn familie, zijn vrouw en zijn pasgeboren baby achterlaten toen hij gedwongen werd Congo te verlaten. Hij zat vol talent, goesting en energie om aan zijn toekomst hier te bouwen, maar het was eerst pijnlijk lang wachten om zijn vrouw en zoon terug te zien.

    Gitana

    “Het proces was moeilijker dan ik dacht. Ik liet de diploma-erkenning achterwege en nam de snelste job aan tijdens de pandemie… Het was een schoonmaakjob.”

    Gitana had nooit gedacht dat ze zichzelf helemaal opnieuw zou moeten uitvinden om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien. Ze had een doctoraat op zak toen ze van Brazilië naar België kwam. Ze vertelt hoe moeilijk het is om alleen door het labyrint van diploma-erkenningsprocedures te navigeren…

    Gebril

    Een job of een opleiding vinden als je de taal niet spreekt van het land waar je woont, is een hindernissenparcours. Dat vertelt Gebril uit Libië, die bij zijn aankomst in België van nul moest beginnen.

    “Toen ik mijn vluchtelingenstatus kreeg, dacht ik dat de moeilijkheden voorbij waren, maar daarna besefte ik dat de grote moeilijkheden pas daarna begonnen! ”

    Hoe vind je je weg door het administratieve doolhof? Waar kan ik (goede) informatie vinden?